Der er mere bag facaden i kunst

Vincent van Gogh, der skar sit eget øre af, Edvard Munch, der menes at have lidt af vrangforestillinger og Frida Kahlo, der portrætterede livslang sorg og frustration. Kunstverdenen er fuld af kunstnere med et sind, der ikke ligner det almene.

Af Sine-Maria Holt Fabricius

Med i klubben er også Ovartaci, der størstedelen af sit liv var indlagt på den psykiatriske afdeling i Risskov. Han malede billeder og skabte figurer af særligt kvinder og hybrider mellem kvinder og dyr. Motiver der skaber grund til forundring og beundring hos tilskueren.

Ovartaci sammen med en af sine nære veninder

Ovartaci, der går under det borgerlige navn Louis Marcussen, blev født i en velstående familie i Ebeltoft i 1894. Han uddannede sig som bygningsmaler, og i 1923 tog han en rejse til Argentina. Han har efterfølgende fortalt, at han i en periode levede med indianerne. Det har givet grund til at tro, at han eksperimenterede med euforiserende stoffer, der kan have lagt grund for den skizofreni, han blev diagnosticeret med, da han vendte tilbage til Danmark.

Inspirationen findes i underbevidstheden

Det er ikke unormalt, at kunstnere er psykisk udfordret i højere grad end gennemsnittet. Og det er heller ikke en ny opdagelse, at der kan være en sammenhæng mellem psyken og kunst. Faktisk præsenterede psykologiens fader, Sigmund Freud, allerede idéen, da han begyndte at forske i underbevidstheden omkring 1900-tallet. Han mente nemlig, at kunstnere fandt deres inspiration i underbevidstheden.

Hjemvendt som en anden mand

Da Ovartaci vendte hjem fra Argentina, var han psykisk ustabil og utilregnelig. Det eskalererede da han pegede et gevær mod sin bror, og forældrene besluttede derfor at få ham til lægen, hvilket ledte til den indlæggelse, der skulle danne rammerne om hans liv. Han var samlet set indlagt i 56 år. 45 af dem på Risskovs psykiatriske afdeling og 11 på et plejehjem i Dalstrup. Her befandt han sig i de perioder, hvor han var en smule stabil.

Det var under sin indlæggelse, at Ovartaci begyndte at udforske det kunstneriske i form af malerier og hjemmelavede dukker. Da han først blev indlagt, sagde han til personalet, at han ikke ønskede en traditionel form for behandling. Han ville bare have lov at udfolde sig kreativt.

Kunst som indflydelse for beskueren

Udover at kunst, for kunstneren, kan fungere som en måde at komme i kontakt med sin underbevidsthed og en måde at formulere ting, ord ikke kan, kan kunst også påvirke beskueren.

”Folk kan møde nogle værker, og her tænker jeg ikke kun på Ovartaci, hvor der er noget, der fortæller dem, at kunstnerne har det på samme måde som dem. Eller billedet giver udtryk for en stemning eller nogle følelser, hvor de kan genkende sig selv” siger Mia Lejsted, der er museumsleder på Ovartaci Museet i Aarhus.

For Niels Erik Andersen, der ofte besøger museet, gør kunsten også indtryk: ”Vi har i familien haft psykisk sygdom tæt inde på livet, da min far var syg over en lang årrække, så det sætter altid meget i gang at se Ovartaci og også andres værker”

De seksuelle lyster og veninderne
En stor del af Ovartacis værker bærer præg af kvinden og nogle gange kvinden som et dyr. Hans historie indebærer også, at han en stor del af sin indlæggelse ønskede at blive en kvinde selv. Selvom han aldrig handlede på det, følte han, at han havde svært ved at styre sine seksuelle lyster. Hans overbevisning var, at dette var meget nemmere for kvinder.

Personalet på Dalstrup påstod, at de havde set ham have usømmelig omgang med sine hjemmelavede dukker, men det kan ikke bevises, og er generelt ikke det man tror i dag. Men han er set og optaget have meget intime snakke med sine dukker og også kysse dem. Derfor kaldes de hans nære veninder. Kunsten blev hans måde at skabe en verden, med de væsner han ønskede i sit liv.

Analyseværdig og lærerig

Kunst er ikke bare det maleri man går forbi på vej til et møde, eller den skulptur der står i parken. Der er meget ofte en sammenhæng mellem selve værkerne og kunstnernes sindstilstand (syge eller ej), hvilket gør kunsten analyseværdig og lærerig. Det kan være en måde at forstå en verden man ikke selv kan se og et tankemønster, man ikke selv kan tænke. Det kan også forklare, hvorfor noget af den kunst, der har mest succes, er det, som er lavet af et anderledes konstrueret sind.

Link til udtalelser om Freud: file:///Users/sinemariaholtfabricius/Downloads/8739-Artikeltekst-27588-1-10-20130726.pdf

Link til film: https://www.youtube.com/watch?v=hDGSZWcMFgc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *